Antwoorden op veel gestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan vrijblijvend met onze adviseurs of vul het contactformulier in om uw vraag te stellen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op het dak veel zonlicht opvangen. Op platte daken kunnen zonnepanelen worden bevestigd met een console voor de juiste hellingshoek, met ballast om de zonnepanelen op het dak te verzwaren en te verstevigen. Op schuine daken presteren zonnepanelen het beste als het dak op het zuiden staat. Zonnepanelen met een dak naar het noorden of met veel schaduw zijn minder geschikt.


Werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen?

Ja, want zonnecellen vangen ook diffuus licht op. Diffuus licht is het licht dat door de wolken


Moeten de zonnepanelen ook onderhouden worden?

Zonnepanelen zijn zelfreinigend en onderhoudsvrij. De meeste takjes, bladeren en vogelpoep worden door de wind of regen van het dak afgevoerd.


Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Om een zonnepaneel vergunningvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
  • Het zonnepaneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;
      • Komt het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
      • het zonnepaneel niet mag uitsteken en aan alle kanten binnen het vlak van het dak blijft,
      • het zonnepaneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,
      • de hellingshoek van het zonnepaneel hetzelfde is als die van het dakvlak waarop het staat
  • Komt het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is.

Is het gebouw waarop, aan of bij het zonnepaneel wordt geplaatst een (voorbeschermd) Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij uw gemeente. Meer informatie over zonnepanelen vergunningen vindt u in de brochure van de rijksoverheid.


Zit er ook garantie op de zonnepanelen?

De garantie op zonnepanelen bestaan uit verschillende onderdelen en verschilt per merk en leverancier. De garantie op zonnepanelen is meestal 10 jaar. De vermogensgarantie op zonnepanelen is dat de panelen meestal na 10 jaar minstens 90% energie produceren en na 25 jaar minstens 80% energie produceren.

Moet ik mijn meter veranderen?

U heeft een geschikte meter in uw meterkast nodig als u uw geproduceerde zonne-energie wilt terugleveren aan het net. Hieronder een aantal geschikte meters:

- Analoge meter met draaischijf (Ferraris meter)
- Digitale meter met teruglever-registratie
- Slimme meter

Het is aanbevolen en soms verplicht om uw energieleverancier en netbeheerder op de hoogte te stellen dat u uw eigen opgewekte energie terug kan gaan leveren. Als onderdeel van een zonnepanelen installatie zal een zonnepanelen leverancier voor u nakijken of u gebruikt maakt van de juiste meter en zo nodig vervangen.

Terug leveren van energie, hoe werkt dit precies?

Als u op bepaalde momenten, bijvoorbeeld tijdens vakantie of bij weinig energieverbruik, meer energie opwekt dan dat u verbruikt, wordt de opgewekte energie teruggeleverd aan uw energieleverancier en verrekent met uw jaarlijkse energieverbruik. Als u op jaarbasis minder energie produceert dan dat u afneemt, minder dan 5000 kWh* teruglevert en een kleinverbruiker bent met aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère, dan is uw energieleverancier wettelijk verplicht om de energie die u teruglevert te salderen (verrekenen) met de energie die u afneemt.

 

Salderingsgrens verschilt per energieleverancier
*Er is een wettelijke salderingsgrens van 5000 kWh. Sommige energieleveranciers hanteren hogere of onbeperkte salderingsgrens. Een hogere of onbeperkte salderinggrens betekent vaak dat het maximum van uw eigen energieverbruik wordt gesaldeerd (verrekent), met daarbij in sommige gevallen een aanvullend vast maximum kWh. Als u denkt per jaar meer dan 5000 kWh te produceren heeft u voordeel aan een hogere salderingsgrens. Per 1 juni 2013 mag er onbeperkt gesaldeerd worden. Dit houdt in dat het eigen opgewekte zonne-energie mag worden weggestreept tegen het eigen verbruik. De details en voorwaarden moeten nog bekend worden gemaakt.

 

Teruglever-vergoeding

Als u op jaarbasis meer energie produceert dan dat u afneemt bij uw energieleverancier, dan is uw terugleververgoeding maximaal 0,09 eurocent per kWh, 100 procent van het kale leveringstarief of een percentage van het kale leveringstarief. Dit verschilt per energieleverancier.

Vallen de zonnepanelen ook onder mijn woon- en opstalverzekering?

Het is raadzaam om uw verzekeraar te raadplegen of uw polis de installatie van zonnepanelen dekt. Het kan zijn dat uw woon- of opstalverzekering de schade aan zonnepanelen niet of in slechts beperkte mate dekt. De dekking en polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeringen kan het voorkomen dat de verzekerde waarde van de opstal opnieuw moet worden berekend. Informeer hierover bij uw verzekeraar.